Informatieverslaving

Omdat ik nogal veel informatie bewust of onbewust tot mij neem en ik  niet altijd zo kieskeurig ben over wat voor informatie het is vroeg ik me af of ik gebukt ga onder een vorm van informatieverslaving?

Na hier wat over te hebben nagedacht moet ik toegeven dat dit in zekere mate het geval is.

Hoe weet je of je verslaafd ben aan informatie?

De beste manier om dit bij jezelf te ontdekken is om je af te zonderen van iedereen om je heen. Zet alle informatiebronnen om je heen uit of zonder je ervan af. Radio, TV, computer, mobile telefoon, vaste telefoon, agenda weg ermee. Ga zitten en sluit je ogen zodat er ook visueel geen prikkels meer binnenkomen. Blijf zo een tijdje zitten zonder ook maar iets te ondernemen.

Merk nu op wat er gebeurt. Als je informatieverslaafd bent zal je denkwereld erg onrustig zijn. Je voelt je niet prettig. Je wordt nogal geconfronteerd met de stilte. Er is geen informatiestroom die allerhande gevoelens en emoties bij je wakker maken.

Die stilte voelt in eerste instantie niet goed aan. Je mist iets. Je mist de kick die informatie bij je teweegbrengt. Je mist de emoties die je zo gewoon bent te voelen. Je verstand protesteert hiertegen door allerhande gedachte te produceren die de leegte moeten opvullen.

Veel mensen voelen zich heel ongemakkelijk als ze zich terugtrekken in de stilte. Ze worden niet meer emotioneel gestimuleerd. Waar moet je je aandacht op richten als er niets van informatie vanuit je omgeving kan worden opgenomen. Op niets?

Daar zit je dan in niemandsland helemaal alleen zonder enige afleiding. Waarom zou je jezelf hieraan blootstellen? Het is in het begin echt niet leuk hoor. Je hebt al zoveel gedachten in je hoofd waar je niet om hebt gevraagd en nu lijkt dit zich nog heftiger te gaan manifesteren.

Wel, als dit je ervaring is dan kunnen we stellen dat je behoorlijk verslaafd bent aan informatie. Je kunt je maar moeilijk goed voelen zonder de informatiestroom die je voortdurend op je af laat komen of die je voortdurend nodig denkt te hebben om jezelf bezig te houden.

Als je verslaafd bent aan informatie kom je maar moeilijk tot rust. Je blijft jezelf maar stimuleren met informatie. Van de ene kick naar de andere. Je wilt die opwinding voelen en beleven.

Informatieverslaving wordt natuurlijk niet alleen veroorzaakt door al de media-apparatuur waar we ons meer en meer van bedienen. Het wordt ook veroorzaakt door de eindeloze stroom van communicatie die je ontvangt van de mensen die deel uit maken van je leven met alle bijkomende emoties en verlangens.

De oorzaak van informatieverslaving is angst voor de stilte en de leegte. Je voelt je eenzaam en alleen zonder informatie. Je wordt enorm teruggeworpen op jezelf. Sommige mensen kunnen zelfs in paniek raken als ze te weinig door informatie worden gestimuleerd.

Laten we eens kijken welk type informatie nu het meest verslavend werkt en waarom.

Hier een aantal soorten informatie die verslaving in de hand kunnen werken. Je zult bemerken dat de media hier handig op in spelen alsof ze weten dat ze je verslaafd maken aan hun mediakanaal.

Informatie die niet volledig is

Informatie die je een goed gevoel moet geven

Informatie die nogal algemeen is of voor meerdere uitleg vatbaar is

Informatie die suggereert dat iets zo is of juist niet zo is

Informatie bedoeld om je te doen lachen

Informatie om je te doen huilen

Informatie bedoeld om je te doen vervullen met afgrijzen

Informatie om je op te winden

Informatie om dingen of anderen belachelijk te maken

Informatie om mensen tegen elkaar op te zetten.

We gaan deze verschillende typen van informatie niet classificeren als goed of fout. Ik wil alleen maar even constateren dat ze een verslavende werking op je kunnen hebben.

‘En wat dan nog?’, zou je jezelf kunnen afvragen. Het probleem hiermee is dat er ook informatie is die er wel toe doet. Er bestaat ook informatie die, indien serieus genomen en toegepast, wenselijke veranderingen teweeg kunnen brengen in onze samenleving.

En laat dat nu iets zijn wat geheel neigt te worden ondergesneeuwd door verslavende informatie. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom er zo weinig wezenlijke verbeteringen tot stand worden gebracht in de menselijke beschaving. Waarom zijn wij elkaar na al die duizenden jaren evolutie nog altijd aan het uitmoorden. Waarom zijn we nog altijd niet in staat om in harmonie met elkaar en met de natuur samen te leven. Vind je dat niet raar?

We leven in een tijd waar informatie over van alles beschikbaar is. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er wel iets over op het internet. Je kunt aan alle hierboven genoemde typen van informatie verslaafd geraken en er zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Er is echter een type van informatie welke voor een informatieverslaafde niet verslavend werkt en dat is vitale informatie.

Wat is vitale informatie? Je vindt hierover wel het een en ander op deze website. Maar ik ga je mijn definitie nog eens geven.

Vitale informatie is informatie die de mogelijkheid biedt om menselijke relaties en omstandigheden te verbeteren zonder te veel schade te veroorzaken aan de omgeving.

De meeste mensen die informatieverslaafd zijn vinden dit type van informatie super saai. Informatie moet hen een kick geven.

Kijk naar het medium facebook en hoe mensen hiervan gebruik maken en ook totaal aan verslaafd kunnen geraken. Veel informatie op facebook is van het niveau van kijk eens wat ik gedaan heb of zie is hoe knap ik ben of wat vind je van mijn vernieuwde profielfoto of heb je dat al gezien of wist je dit al enz.. Informatie die bedoeld is om een zekere mate van opwinding te veroorzaken.

Vitale informatie kan ook heel opwindend zijn als je ermee aan de slag gaat maar dat wordt door de informatieverslaafde zo niet gezien. Die wil gewoon als maar meer informatie om zich goed te kunnen voelen of zich ergens over op te kunnen opwinden. Informatie waarmee je iets kan ondernemen om de samenleving te verbeteren geeft informatieverslaafde geen kick.

En het is de kick die de informatieverslaafde onbewust nastreeft om weg te blijven van de stilte of de leegte.

Er is wetenschappelijk bewezen dat meditatie je mentale gezondheid bevorderd. Ik ben ervan overtuigd dat het ook een positieve invloed heeft op mensen met een informatieverslaving.

Het is om die reden dat ik heb besloten om dagelijks een 10 tal minuten te gaan mediteren. Ik wil mijn informatieverslaving, ook al is die maar in geringe mate aanwezig, te boven komen.

Doe je mee?

Als je niet weet hoe te mediteren. Hier een simpele methode die bij de meeste mensen werkt.

Laat me eens weten of het je lukt om van je informatieverslaving af te komen mocht dit iets zijn dat je te boven wilt komen.

Ik zal je na een maand laten weten of het mij is gelukt en wat voor resultaten ik heb ervaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.