Leer hoe jezelf te focussen

Stap 1

Word je bewust van alle gedachten die in je gedachtenwereld rondzweven terwijl je blijft focussen op de eerste gedachte. Na verloop van tijd zullen veel van de gedachten in kracht afnemen, en zullen sommigen zelfs verdwijnen. In het begin misschien alleen maar tijdelijk.

In deze eerste stap hoef je gedachtenwereld niet helemaal stil komen te liggen. Je hoeft alleen maar op te merken hoe die rondzwevende gedachten je, in meerdere of mindere mate, storen in je dagelijks leven en een belemmering vormen om je op iets te kunnen focussen.

Zodra je dit duidelijk wordt en je nog altijd in staat bent om je op je eerste gedachte te concentreren is deze stap gedaan. Het kan zijn dat je deze stap vrij snel bereikt, maar wees niet verrast als het dagen of misschien zelfs weken oefenen neemt om tot dit punt te komen.

Stap 2

Nu is het tijd om je gedachtenwereld van alle storende gedachten te ontdoen. Je kunt dit alleen doen of samen met een partner. Ga in een comfortabele stoel of bank zitten en sluit je ogen. Relax je lichaam volledig, nergens in je lichaam mag er nog spanning zijn. Zodra je dit hebt gedaan laat je jouw gedachtenwereld zijn gang gaan. Observeer de gedachten die naar boven komen, erken dat ze er zijn en laat ze los. Blijf dit doen met iedere gedachte die in je opkomt.

Het doel hiervan is om je gedachtenwereld zo volledig mogelijk leeg te maken. Je hebt het eindresultaat van deze stap bereikt zodra je het gevoel hebt dat je gewoon kan blijven zitten zonder dat je door iets wordt gestoord. Er zijn geen gedachten meer in je hoofd en er is niets storends meer in je omgeving of je lichaam. Je hebt het gevoel dat je gedachtenwereld volledig leeg is, er komen geen gedachten meer bij je op, je bent gewoon op je gemak aanwezig. Er ontstaat een vreedzaam gevoel. Als je dit stadium hebt bereikt en je kan ieder moment gaan zitten en je gedachtenwereld leegmaken binnen een paar seconden, dan heb je het resultaat wat in deze stap wordt beoogd, bereikt.

Stap 2 kan wel wat tijd in beslag nemen. Je moet proberen om dit iedere dag te doen, misschien best in de ochtend voor je met de dag begint. In principe maakt het niet uit welk tijdstip van de dag je hiervoor wilt gebruiken.

Het is echter van enig belang dat je goed uitgerust bent, niet hongerig bent maar dat je ook niet overdadig hebt gegeten.

Wil je dit met iemand samen doen, dan is dat geen slechte keuze. In dat geval ga je tegenover elkaar zitten, ongeveer 1,5 tot 2 meter van elkaar verwijderd en volg je samen de instructies in de hierboven genoemde stappen.

Gedurende stap 2 is de kans groot dat je regelmatig wegzakt. Als dit het geval is en je hebt verder goed geslapen, je zakt dus niet weg omdat je een slaaptekort hebt, open dan langzaam je ogen, kijk om je heen, haal een paar keer diep adem en begin opnieuw. Als je volhoudt zal de vermoeidheid verdwijnen.

Als deze vermoeidheid verdwijnt zal je vermoedelijk een nieuw inzicht krijgen. Dit kan van grote of minder grote betekenis voor je zijn. Als je tot een nieuw inzicht bent gekomen dan is dit een goed punt om te stoppen en deze oefening de volgende dag weer te hervatten. Voor de beste resultaten is het iedere dag herhalen van deze oefening van belang. Als je denkt dat je op regelmatige basis het doel van stap 2 kan bereiken dan ga je naar de laatste stap.

Stap 3

In deze stap herhalen we stap 2 maar we doen dit nu met de ogen geopend. Je zult bemerken dat dit een nieuwe uitdaging is. Maar als je stap 2 tot het beoogde eindresultaat hebt gebracht zul je bemerken dat je met stap 3 sneller tot het beoogde resultaat kan komen.

Het doel in deze stap is dus hetzelfde als in stap 2, op je gemak aanwezig kunnen zijn zonder gestoord te worden door gedachten of je omgeving.

Je zult bemerken dat als je het doel van deze praktijkoefening hebt bereikt je veel beter in staat bent om je te focussen.

In staat zijn om je te focussen is een bijzonder belangrijk vermogen. Het zal nooit helemaal perfect zijn omdat we nu eenmaal in de wereld leven waarin we leven met alle problemen en afleidingen van dien.

Ook nadat je je stoffelijk lichaam voorgoed hebt verlaten zul je nog altijd profijt hebben van de vaardigheid die je met deze oefening kan bereiken. In het leven na de dood is je vermogen om je te focussen van nog groter beland dan in het leven wat we hier op aarde beleven.

Deze oefening is ontwikkeld door Wes Penre en is gratis te vinden op zijn website Het is een vrije vertaling die werd gemaakt door Adriaan de Rijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.